Editori

Synergia Foxyssa sisällön muokkaus onnistuu helppokäyttöisellä inline-editorilla. Editorin saa  näkyviin joko maalaamalla halutun tekstin, tai painamalla hiiren oikeaa painiketta tyhjällä alueella.

Mobiililaitteilla editori on kiinteänä ja karsittuna muokattavan tekstin yläpuolella.

Editorin toiminnot

Yllä on kuva aukeavasta editorista. Seuraavaksi käymme läpi editorin perustoiminnot. Isommat kokonaisuudet (linkit ja kuvat) on koottu omille sivuilleen.

Rivivaihto

Oletuksena ENTER -painike lisää uuden kappaleen. Mikäli haluat tehdä rivivaihdon, sinun tulee painaa SHIFT + ENTER.

Älä koskaan käytä rivivaihtoa tavuttamiseen. Vaikka tavutus näyttäisi hyvältä täysikokoisella ruudulla, ei se tee sitä välttämättä mobiilissa.

Muotoilut

Voit valita tekstille muotoilun. Käytettävissäsi ovat Kappale, Otsikko 1, Otsikko 2, Otsikko 3 ja Otsikko 4.

Otsikot eroavat toisistaan ulkonäöllisesti ja arvollisesti. Sisältö kannattaa jaotella eri otsikkotasoja hyödyntäen, jolloin sisältö on selkeää ja helposti luettavaa.

Käytä otsikkotasoja hierarkkisesti. Sivulla tulisi olla ainoastaan yksi Otsikko 1 -tagi. Pyri välttämään otsikkotasojen 'hyppyjä', eli käytä aina Otsikko 2 -tagin jälkeen Otsikko 3 -tagia (eikä Otsikko 4 -tagia).

Lihavointi

Voit lihavoida tekstin tällä painikkeella. Voit käyttää myös pikanäppäinkomentoa (Windowsissa CTRL + b).

Kursivointi

Voit kursivoida tekstin tällä painikkeella. Voit käyttää myös pikanäppäinkomentoa (Windowsissa CTRL + i).

Alleviivaus

Voit alleviivata tekstin tällä painikkeella. Voit käyttää myös pikanäppäinkomentoa (Windowsissa CTRL + u).

Käytä alleviivausta harkiten, koska vakiintuneen käytännön mukaisesti käyttäjä voi erehtyä luulemaan alleviivattua tekstiä linkiksi.

Yliviivaus

Voit yliviivata tekstin tällä painikkeella.

Alaindeksi

Voit vaihtaa teksin alaindeksiksi tällä painikkeella.

Alaindeksi toimii päällä/pois -periaatteella. Jos haluat alaindeksin pois, sinun tulee painaa painiketta toistamiseen.

Yläindeksi

Voit vaihtaa tekstin yläindeksiksi tällä painikkeella.

Yläindeksi toimii päällä/pois -periaatteella. Jos haluat yläindeksin pois, sinun tulee painaa painiketta toistamiseen.

Kappaleen tyyli

Tällä painikkeella voit määritellä kappaleelle muusta tekstistä eroavan tyylin. Käytössäsi on muutama esimääritelty, hyväksi havaittu tyyli.

Kappaleen tyyli toimii päällä/pois -periaattella. Mikäli haluat poistaa tyylin, sinun tulee painaa valittua tyyliä uudestaan.

Riviväli

Tällä painikkeella voit vaihtaa tekstin riviväliä. Oletusarvo on 1.

Tekstin väri

Tällä painikkeella voit vaihtaa tekstin väriä. Käytä värejä harkiten, sillä käyttäjä voi erehtyä luulemaan värillistä tekstiä linkiksi.

Tekstin väri toimii päällä/pois -periaattella. Mikäli haluat poistaa värin, sinun tulee painaa Poista muotoilu -painiketta.

Tekstin tasaus

Tällä painikkella voit tasata tekstin haluamallasi tavalla.

Listat

Sisällössä kannattaa hyödyntää listoja. Listat ovat todella helppolukuisia, mikä lisää osaltaan sivuston saavutettavuutta.

Järjestämätön lista

Tällä painikkeella voit luoda järjestämättömän listan (ul).

Järjestetty lista

Tällä painikkeella voit luoda järjestetyn (numeroidun) listan (ol).

Sisennys

Tällä painikkeella voit sisentää listan.

Loitonnus

Tällä painikkella voit loitontaa listan.

Kun painat listan sisällä ENTER -näppäintä, luodaan uusi listaelementti. Jos painat ENTER -näppäintä kaksi kertaa peräkkäin, poistutaan listan ko. tasolta.

Vaakasuora viiva

Tällä painikkeella voit luoda vaakasuoran viivan. Vaakasuorat viivat selkeyttävät sisältöä, joten niitä kannattaa hyödyntää etenkin pitkillä sivuilla.

Lainaus

Tällä painikkeella saat luotua Lainaus -tyylin. Voit lisätä tai vähentää lainausta, mutta yleensä tämä näyttää parhaimmalta ainoastaan yhdellä Lisää -painalluksella. Tyyliä voi käyttää varsinaisten lainausten lisäksi myös huomiotekijänä.

Tämän sivun vinkkikohdat on tehty tätä toimintoa hyödyntäen.

Erikoismerkit

Tällä painikkeella voit tuoda yleisimmin käytettyjä erikoismerkkejä tekstin joukkoon.

Font Awesome

Tällä painikkeella voit tuoda Font Awesome -kirjastossa käytettyjä kuvakkeita tekstin joukkoon.

Hymiöt

Tällä painikkeella voit lisätä hymiöitä (   ) tekstin joukkoon.

Lisää linkki

Tällä painikkeella voit lisätä linkin. Lue lisää linkkitoiminnosta »

Lisää taulukko

Pyri välttämään taulukoiden käyttöä. Taulukot vaativat sivusuunnassa niin paljon tilaa, etteivät ne mahdu kokonaan pienille ruuduille. Voit esimerkiksi linkittää taulukon sivuille PDF -tiedostona.

Tällä painikkeella voit lisätä sivulle taulukon. Valitse aukeavasta valikosta rivien ja sarakkeiden määrä. Voit muokata tätä määrää taulukon luomisen jälkeen.

Kun painat taulukon solua hiiren vasemmalla napilla, aukeaa erillinen taulukonhallinta -valikko.

Taulukon ylätunniste

Tällä painikkeella voit lisätä taulukolle ylätunnisteen (th). Ylätunniste lisätään taulukon ensimmäiseksi riviksi

Poista taulukko

Tällä painikkeella voit poistaa koko taulukon.

Rivi

Tästä painikkeesta aukeaa selkokielinen valikko, josta voit lisätä ja poistaa rivejä.

Sarake

Tästä painikkeesta aukeaa selkokielinen valikko, josta voit lisätä ja poistaa sarakkeita

Solun tausta

Tällä painikkeella voit asettaa solulle taustavärin. Mikäli haluat värin pois, käytä Poista muotoilu -valintaa.

Pystysuora tasaus

Tällä painikkella voit määritellä miten solun teksti tasautuu pystysuunnassa.

Vaakasuora tasaus

Tällä painikkeella voit määritellä miten solun teksti tasautuu vaakasuunnassa.

Lisää kuva

Tällä painikkeella voit lisätä kuvan. Lue lisää kuvatoiminnosta »

Lisää video

Tällä painikkeella voit lisätä videon Youtubesta. Voit lisätä linkin liittämällä videon url -osoitteen, tai antamalla Youtuben upotuskoodin. Videoista tehdään automaattisesti ruudun koon mukaan skaalautuvia.

Oletuksena Youtube -videioihin lisätään suositellut videot loppuun. Mikäli et halua näitä mukaan, käytä upotuskoodia. Lisää upotuskoodin src -määrityksen loppuun ?rel=0 -muuttuja, niin ainoastaan oman kanavasi videot näytetään suosituksina.

Tuo tiedosto

Tällä painikkeella voit konvertoida valmiin tiedoston (tekstinkäsittely / taulukkolaskenta) validiin HTML -muotoon. Painike korvaa siis kopioi-liitä -työskentelymallin. Toiminta säilyttää mm. Word -tiedoston tärkeimmät muotoilut ja kuvat. Lue lisää tiedoston tuonnista »

Toimintoa ei ole tarkoitettu PDF -tiedostojen tuontiin. Mikäli haluat PDF -tiedoston sivulle, linkitä se.

Peru

Toiminnolla saat peruutettua editorin sisällä tekemiäsi toimintoja. Voit käyttää myös pikanäppäinkomentoa (Windowsissa CTRL + z). Mikäli painike on harmaa, muutoksia ei ole tehtynä.

Kun tallennat sisällön, toiminto nollaantuu. Tämän jälkeen et voi enää peruuttaa muutoksia ilman aiemman sisällön palautusta.

Tee uudelleen

Toiminnolla voit tehdä uudelleen perumasi muutokset. Voit käyttää myös pikanäppäinkomentoa (Windowsissa CTRL + SHIFT + z). Mikäli painike on harmaa, muutoksia ei ole peruttu.

Poista muotoilu

Tällä painikkeella voit poistaa muotoilun maalaamaltasi alueelta. Toiminto poistaa värit, lihavoinnit, kursivoinnit yms.

Valitse kaikki

Tällä toiminnolla voit valita kaiken sisällön avoimesta editorista.

Koodinäkymä

Painikkeella pääset käsiksi muokattavan alueen HTML -koodiin. Normaalikäytössä tätä painiketta ei tarvita, mutta edistyneet käyttäjät voivat tehdä tänne muutoksia, joita ei suoraan editorilla saa tehtyä.